Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012



9 μύθοι σχετικά με τη στείρωση των ζώων!

steirwseis-beuΌλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά αδέσποτα – γάτες και σκύλοι – στην Ελλάδα και Κύπρο. Και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε τελικά να ελέγξουμε τον πληθυσμό των αδέσποτων είναι οι στειρώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Ποιοί είναι οι μύθοι, που αναφέρονται σχετικά με τις στειρώσεις όμως;
1. Είναι καλύτερα για ένα θηλυκό να γεννήσει μία φορά.
Λάθος. Η κτηνιατρική άποψη σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος που να τεκμηριώνει κάτι τέτοιο. Και το ερώτημα είναι – ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ;
2. Τα αστείρωτα ζώα ζουν περισσότερο και πιο ευτυχισμένα γιατί έχουν τις φυσικές τους ορμές...
Λάθος. Τα στειρωμένα ζώα ζουν περισσότερο είναι πιο ευτυχισμένα και έχουν καλύτερη υγεία. Το τρίχωμά τους λάμπει, δεν ψεκάζουν, αποφεύγουν προβληματικές εγκυμοσύνες και μένουν σπίτι μακριά από επικίνδυνες καταστάσεις. Είναι πιο ήρεμα και πιο ικανοποιημένα. Όταν το ζώο δεν αναζητά να ζευγαρώσει δεν έχει εκνευρισμό.
3. Γάτες και σκύλοι παθαίνουν συναισθηματική κρίση όταν στειρώνονται γιατί στερούνται τη δυνατότητα να έχουν απογόνους..
Λάθος. Οι γάτες και οι σκύλοι δεν έχουν σεξουαλική ταυτότητα όπως οι άνθρωποι. Δεν βλέπουν το σεξ ρομαντικά σαν αγάπη. Δεν έχουν σεξουαλικό εγωισμό. Το σεξ είναι τελείως ενστικτώδης ορμή που τα εξαγριώνει και τους διαταράσσει την ηρεμία.
4. Ένα στειρωμένο ζώο, γάτα ή σκύλος, λιγότερο δεν κάνει διαφορά.
ΤΙ; Μία θηλυκή γάτα και οι απόγονοί της σε 7 χρόνια γεννούν 420.000 γατάκια. Και μία θηλυκή σκύλα και οι απόγονοί της σε 6 χρόνια γεννούν 67.000 σκυλάκια!!!! Κάθε στειρωμένο ζώο κάνει ΜΕΓΑΛΗ διαφορά.
5. Στειρωμένοι σκύλοι και γάτες έχουν προβλήματα υγείας.
Λάθος. Τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας. Τα αρσενικά αποφεύγουν τον καρκίνο (ένας αστείρωτος αρσενικός με έναν μόνο όρχι έχει πολλές πιθανότητες να πάθει καρκίνο) και τα θηλυκά αποφεύγουν τον καρκίνο στους μαστούς. Τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, είναι λιγότερο πιθανό να ψεκάζουν, να περιφέρονται και να τσακώνονται, να το σκάνε από το σπίτι. Φαίνονται πιο υγιή, συμπεριφέροντε καλύτερα και είναι πιο εύκολη η συγκατοίκηση με τον άνθρωπο.
dog-steirwseis
6. Η στείρωση είναι σκληρή.
Γιατί; H στείρωση είναι ένα λογικό μέτρο για την πρόληψη ανεπιθύμητων γεννήσεων, για να είναι ένα ζώο υγιές, να σταματήσει η εγκατάλειψη, η δηλητηρίαση και ο θάνατος χιλιάδων σκύλων και γάτων. Αυτό που είναι σκληρό είναι ο θάνατος τόσων ζώων επειδή γεννήθηκαν πολλά.
7. Η στείρωση κάνει το ζώο υπέρβαρο και τεμπέλικο.
Λάθος. Κάθε κατοικίδιο μπορεί να είναι υπέρβαρο και τεμπέλικο αλλά δεν το προκαλεί η στείρωση. Τα κατοικίδια πρέπει να τρώνε την ποσότητα του φαγητού που χρειάζονται για να διατηρήσουν το σωστό βάρος που πολλές φορές εξαρτάται και από το πόσο ασκούνται. Και αφού τα ζώα έχουν πιο ήρεμη συμπεριφορά όταν στειρώνονται ίσως να μη χρειάζονται τόση τροφή όσο τα μη στειρωμένα. Εσείς πρέπει να ελέγχετε τη διατροφή τους.
8. Η στείρωση κάνει το ζώο λιγότερο προστατευτικό.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ. Το κατοικίδιό σας θα μείνει σπίτι, θα δεθεί με τα μέλη της οικογένειας θα είναι περισσότερο προστατευτικό γιατί δεν θα αποσπάται η προσοχή του από ανεξέλεγκτες σεξουαλικές ορμές.
9. Δεν είναι φυσικό να στειρώνουμε τα ζώα.
ΑΛΗΘΕΙΑ. Εντάξει θα το παραδεχτούμε – έχετε δίκιο. Αλλά αφού εξημερώσαμε τις γάτες και τους σκύλους και τα βάλαμε στα σπίτια μας, έχουμε σίγουρα αλλάξει το «φυσικό» τρόπο ζωής τους. Είναι φυσικό να αναπαράγουμε ζώα με ειδικά χαρακτηριστικά για να ικανοποιηθούμε εμείς; Είναι φυσικό ένας σκύλος να ζει δεμένος όλη του τη ζωή ; Η σε ένα μπαλκόνι ; Να εγκαταλείπεται στο δρόμο ; Να έχουμε χιλιάδες πεινασμένα και άρρωστα γατιά και σκυλιά στο δρόμο ; Να δηλητηριάζουμε ζώα για να τα ξεφορτωθούμε ; Να πετάμε νεογέννητα στη θάλασσα, στα σκουπίδια ή να τα θάβουμε ζωντανά ; Να απαγχονίζουμε ή να πυροβολούμε ζώα ; Πολλά από αυτά που κάνουμε στους σκύλους και στις γάτες δεν είναι φυσικά. Τουλάχιστον η στείρωση γίνεται για την υγεία και την ευζωία του ζώου και του ανθρώπου.
Ελπίζουμε να σας πείσαμε ότι η στείρωση είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να έχει τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Οπότε ας περάσουμε στην επόμενη ερώτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου